Můj Lov

Můj Lov
 
Rohlík třikrát jinak
(21.12.2008, Návody)

Jednou z nejběžnějších nástrah, se kterými se rybář může setkat, je pečivo, ať už se jedná o chléb či rohlík. Jedná se opravdu o nejběžnější a nejdostupnější část rybářského vybavení, které se používá již od pradávna a vždy sloužilo k lovu všech druhů kaprovitých ryb. V tomto článku se budu snažit popsat tři způsoby, kterak připravit rohlík, aby se z něj stala použitelná a účinná nástraha.

 

 

Rohlíkové těsto

Jedná se o jeden z nejstarších způsobů přípravy pečiva. Základem pro těsto je pečivo (ne celozrnné), voda nebo mléko a případně různá ochucovadla a aromata. Těsto je možné připravit také přímo u vody a já tak činím především, když chci chytat nástražní rybičky na plavanou. Jaký je tedy můj způsob vytvoření těsta?

Připravený rohlík ponořím do vody nebo mléka na tak dlouhou dobu, aby byl kompletně zvlhčen. Následně jej hnětením v ruce rozmačkám tak, že se vytlačí většina tekutiny a případně přidám nějaké aroma (vanilkový cukr, práškový jahodový dip apod.). Dalším hnětením je třeba těsto zpracovat tak, aby se odpařila zbylá přebytečná voda, těsto nelepilo a drželo konzistenci. Obvykle je toto nejzdlouhavější část, která trvá cca 10-15 minut.

Poté, co je těsto uhněteno, je připraveno k nastražení na háček, nebo uschování do ledničky. Příliš nedoporučuji těsto zamrazit, protože dle mého názoru ztratí část ze svého bezprostředního aroma a krystalky vody uvnitř těsta mohou strukturu těsta narušit. Na háček pak nastražuji kuličky nebo válečky tak, že je háček celý schován v těstě a pouze lehce vyčnívá špička, případně je možné využít pružinkový závěs, na který se těsto namačká a zavěsí se pod háček (podobně jako boilies). Jen dodám, že těsto je možné obdobným způsobem vyrobit také z chlebové střídy, veky nebo i knedle, u které není nutné provádět namáčení.

Napařovaný rohlík

Jeden z nejklasičtějších způsobů přípravy nástrahy z rohlíku je pomocí napařování. Pro napařování je možné využít jak hrnec s vodou a napařovacím sítkem (pařáčkem), tak i mikrovlnku. Tu ovšem lze použít pouze v případě, že pečivo je ještě čerstvé a tudíž obsahuje dostatek vody.

Pro napaření rohlíku v mikrovlnce postačí obyčejný mikrotenový sáček, do kterého vložím rohlík a otvor utěsním například omotáním nebo pomocí gumičky. Délka napařování může být různě dlouhá a závisí na kvalitě a čerstvosti pečiva. V hrnci nechám přivést vodu do varu a následně 5-10 minut, v závislosti na čerstvosti pečiva, napařuji. V mikrovlnce nechám sáček s rohlíkem 1-2 minuty na nejvyšší stupeň.

Po vyjmutí je potřeba rohlík umístit mezi dvě dřevěná prkénka a zatížit tak, aby se slisoval a v prostředku se vytvořila tužší vrstva slisovaného těsta. Doba lisování by měla být minimálně 15 minut. Slisovaný rohlík následně rozkrájím na kostičky a nastražuji na háček do obloučku, což nám zaručí, že se ve vodě roztáhne do jakéhosi vějíře, který se na háčku udrží i při lehkém oťukávání od bílé ryby. V případě že jej nastražíme pouze na špičku, dojde k jeho nabobtnání a při sebemenším záběru od ryby z háčku spadne.

 

Rohlík třikrát jinak Rohlík třikrát jinak Rohlík třikrát jinak
Rohlík třikrát jinak Rohlík třikrát jinak Rohlík třikrát jinak
Rohlík třikrát jinak Rohlík třikrát jinak  

 

Rohlíkový boilies

Tento způsob úpravy rohlíku se rozmohl současně se vzestupem klasických boiliesových nástrah. Pro přípravu budeme potřebovat lis nebo kleště na rohlíkový boilies. Příprava rohlíku pro lisování je stejná, jako u napařovaného rohlíku, čili si připravím rohlík v mikrovlnce nebo nad parou.

Poté vložím rohlík do lisu, ve kterém jej ponechám minimálně 30 minut. Po vyjmutí rohlíku vyloupu jednotlivé kuličky a za pomoci jehly je navléknu jako korálky na nit. Té musí být na špulce dostatek k tomu, abych následně mohl tvořit uzlíky, za které budu rohlík nastražovat na háček. Obdobně lze použít kleště na rohlíkový boilies, ale osobně preferuji lis, který vytvoří perfektně pevné a pravidelné kuličky. Ještě doplním, že lis je nutné před i po použití důkladně očistit, aby nám zbytky rohlíku v lisu nezplesnivěly. Po navlečení na nit udělám postupně na každé kuličce trojitý obyčejný uzel (dvojitý se roztahuje a samovolně rozvazuje) a takto připravené kuličky nechám do druhého dne vyschnout. Nastražuji je pak tím způsobem, že provléknu háček za nití, důležité je, aby byl zachován protihrot, jinak kulička z háčku sklouzne.

 

Rohlík třikrát jinak Rohlík třikrát jinak Rohlík třikrát jinak
Rohlík třikrát jinak Rohlík třikrát jinak Rohlík třikrát jinak
Rohlík třikrát jinak    

Způsobů použití rohlíku je samozřejmě mnohem více. Je možné například použít smotky z rohlíkové kůry, nebo velmi oblíbené rožky, které nastražuji při lovu amurů a kaprů na hladině. Z rohlíku také získáváme strouhanku, jejíž využití je možná ještě častější než u klasického rohlíku.

Diskuze k tomuto článku

 

 

‹‹ Zpět na Návody

 

Můj Lov
 
         
Uživatel
Přezdívka

Heslo

Registrace  Změna hesla
         
   
         
Reklama
         
 
         
Dnes
Úterý 26. září 2017
svátek má Andrea
         
 
         
Předpověď počasí

         
 
         
Servis
Přidat do oblíbených

Naše ikonka:
Můj lov

Online 2 návštěvníci.
         
 
Novinky |  Můj lov |  Trofeje |  Články |  Atlas ryb |  Prodejny |  Odkazy |  Diskuze |  Všeobecné podmínky  © 2017 Pavel Hrabal, hosting Wedos.