Můj Lov

Můj Lov
 
Drsek menší (Zingel streber)
Čeleď Okounovití
  • Slovenský název: Kolok malý
  • Anglický název: Streber
  • Německý název: Streber
Drsek menší (Zingel streber)

Obdobně jako drsek větší i tento druh žije pouze v povodí Dunaje a vystupuje proti proudu až do Bavorska. Je znám též z Dněstru a jeho přítoků. Na Slovensku se vyskytuje v Dunaji a v některých jeho přítocích. Jeho existence v dolním toku Moravy je zřejmě již minulostí. O způsobu života tohoto druhu je jen velmi málo informací. Předpokládá se, že je citlivější na znečišťování vody a náročnější na její bohatost kyslíkem, a proto obývá především části podhorských řek, kde žije v hlubokých proudivých úsecích. Dorůstá maximální velikosti 17 cm a hmotnosti do 170 g. Dožívá se věku asi 5 let a roste velmi pomalu. Za potravu mu slouží bezobratlí živočichové žijící při dně. Aktivní je především v noci. Tření a rozmnožování probíhá v měsíci březnu a dubnu. Celkový počet jiker kladených jednou samicí se pohybuje v rozmezí 600-4000 kusů.

Celkový tvar jeho těla je vřetenovitý, výrazněji nižší než u drska většího. Také kořen ocasu má delší a štíhlejší. Šupiny jsou na pohmat drsné. V přední hřbetní ploutvi jsou vždy jen tvrdé paprsky. Základní zbarvení těla je žlutohnědé nebo šedohnědé, břišní část je vždy světlejší. Přední část břicha není pokryta šupinami. V době tření nabývá zbarvení těla kovového lesku a u samců i samic se na hlavě objevuje bradavkovitá třecí vyrážka. Černé skvrny na těle chybějí, je však přítomno 4-5 příčných, poměrně širokých tmavých pruhů.

‹‹ Zpět na Atlas ryb

Můj Lov
 
         
Uživatel
Přezdívka

Heslo

Registrace  Změna hesla
         
   
 
         
Dnes
Úterý 11. prosince 2018
svátek má Dana
         
 
         
Předpověď počasí

         
 
Novinky |  Můj lov |  Trofeje |  Články |  Atlas ryb |  Prodejny |  Odkazy |  Diskuze |  Všeobecné podmínky  © 2018 Pavel Hrabal