Můj Lov

Můj Lov
 
Candát východní (Sander volgensis)
Čeleď Okounovití
  • Slovenský název: Zubáč volžský
  • Anglický název: Volga Pike perch, East european Pike perch
  • Německý název: Wolgazander, Steinschill
Candát východní (Sander volgensis)

Je rozšířen v severních přítocích Černého moře a Kaspického jezera od Dunaje až po řeku Ural. Poměrně řídce se vyskytuje v povodí Dunaje a Tisy a v dolních úsecích jejich větších přítoků. Jeho biologie je do značné míry podobná jako u candáta obecného. Živí se dravě malými rybkami. Dorůstá však mnohem menších velikostí. Za limitní lze považovat délku těla 45 cm a hmotnost 1,5 kg. Nejčastěji se vyskytují jedinci vestám 3-5 roků, o délce okolo 30 cm a hmotnosti 0,3-0,4 kg. Pohlavně dospívá ve stáří 3-4 let a tře se v dubnu a květnu v zarostlých zátokách a ramenech.

Stavbou těla i zbarvením je podobný candátu obecnému, tělo má však kratší a vyšší. Na bocích je přítomno 5-7 výrazných svislých tmavých pásů, v ozubených čelistech chybějí velké psí zuby. Šupiny pokrývají i žaberní víčka skřelí.

‹‹ Zpět na Atlas ryb

Můj Lov
 
         
Uživatel
Přezdívka

Heslo

Registrace  Změna hesla
         
   
         
Reklama
         
 
         
Dnes
Čtvrtek 16. srpena 2018
svátek má Jáchym
         
 
         
Předpověď počasí

         
 
         
Servis
Přidat do oblíbených

Naše ikonka:
Můj lov

The query: SELECT COUNT(*) FROM mujlov_useronline WHERE ip="54.196.73.22"
Has generated error: 144: Table './d38273_mujlov/mujlov_useronline' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed