Můj Lov

Můj Lov
 
Candát obecný (Sander lucioperca)
Čeleď Okounovití
  • Slovenský název: Zubáč obyčajný
  • Anglický název: Pike perch
  • Německý název: Zander
Candát obecný (Sander lucioperca)

Candát obecný je rozšířen ve vodách střední a východní Evropy, západní hranici tvoří povodí Labe, na severu žije ve vodách jižní části Skandinávie a ve Finsku. Nevyskytuje se v západní Evropě, na jihu v Itálii a na Balkáně, s výjimkou řeky Marica. Je však přítomen v přilehlých částech Asie (Kavkaz). V našich vodách je obecně rozšířeným druhem. Vyskytuje se v tekoucích vodách od parmového pásma směrem dolů, v různých typech stojatých vod a nádrží, v tůních, odstavných ramenech, jezerech, pískovištích a údolních nádržích. Patří k hospodářsky významným a velmi ceněným druhům. Je poměrně náročný na čistou vodu, vyhovují mu rozsáhlejší vodní plochy s písčito-hlinitým dnem. Žije v menších hejnech. Je typickým dravcem a na dravý způsob výživy přechází již po dosažení velikosti 30-50 cm. Osídluje otevřené vody dále od břehu. V našich vodách je středněvěkou rybou, dožívá se věku 10-15 let, přičemž největší jedinci dosahují hmotnosti až 15 kg. Pohlavně dospívají samci ve stáří 2-4 roků a samice ve stáří 3-5 roků. Tření probíhá od dubna až do června v závislosti na teplotě vody, optimum je 8-14 °C. Jikry ukládá na kořínky trav a křovin. Samci připravují pro tření hnízda o průměru 40-90 cm. Hnízda jsou plochy, které samec napřed očistí a samice tam potom vytře jikry. Samec toto hnízdo s jikrami hlídá a ploutvemi odvívá sedimentující kal. Velká samice může mít až milión jiker o velikosti do 1,5 mm. Vývoj oplozených jiker trvá při teplotě 8-12 °C v rozmezí 15 až 35 dnů. Vylíhnutý plůdek žije pelagicky a velmi brzy přechází na dravý způsob výživy.

Candát obecný je naší největší rybou z čeledi okounovitých. Má protáhlé, zavalitě vřetenovité tělo, pokryté drsnými šupinami. Hlava je klínovitá, oči má velké a sklovité, koncová ústa jsou ozubená. Na konci dolní čelisti vynikají dva velké ostré, tzv. psí zuby, horní čelist zasahuje až za zadní okraj oka. Přední skřelová kost je holá nebo jen v horní části krytá šupinami. Postranní čára přechází až na ocasní ploutev. Na hřbetě jsou dvě ploutve. Základní zbarvení těla je šedozelené, na bocích je přítomno 8-12 černohnědých pruhů přecházejících ve skvrny, břicho je bílé. V době tření dostávají zejména samci tmavý nádech zbarvení, na břiše až šedočerný. Na hřbetní a ocasní ploutvi jsou tmavé skvrny uspořádány v podélné řady.

‹‹ Zpět na Atlas ryb

Můj Lov
 
         
Uživatel
Přezdívka

Heslo

Registrace  Změna hesla
         
   
         
Reklama
         
 
         
Dnes
Středa 22. listopadu 2017
svátek má Cecílie
         
 
         
Předpověď počasí

         
 
         
Servis
Přidat do oblíbených

Naše ikonka:
Můj lov

Online 2 návštěvníci.
         
 
Novinky |  Můj lov |  Trofeje |  Články |  Atlas ryb |  Prodejny |  Odkazy |  Diskuze |  Všeobecné podmínky  © 2017 Pavel Hrabal, hosting Wedos.